Onze ambitie: waarborgen integriteit en veiligheid

Het team Control en Informatiebeveiliging waarborgt de veiligheid van informatie en monitort de bedrijfsvoering. Als centrale spil binnen de organisatie werken we nauw samen met alle afdelingen om zowel strategische besluitvorming als dagelijkse operationele activiteiten te ondersteunen, te controleren en te beveiligen. De cultuur binnen ons team is open en ondersteunend, waarbij de nadruk ligt op kennisdeling en continue professionele ontwikkeling. Wij waarderen transparantie, integriteit en wederzijds respect. Af en toe een grapje en informele sfeer moet ook zeker kunnen!

Monitoren ontwikkelingen & processen

Ons team bestaat uit acht professionals, waaronder concern controllers, strategisch adviseurs, een Chief Information Security Officer (CISO) en de Functionaris Gegevensbescherming (FG). Samen waarborgen we de integriteit en veiligheid van onze gemeentelijke (financiële) gegevens.

Via monitoringtools houden we de bedrijfsvoering en ontwikkelingen in de wetgeving nauwlettend in de gaten. We evalueren beleid en adviseren collega’s, management en het bestuur. Ook implementeren we beveiligingsprotocollen om gemeentelijke data en processen te beschermen.

Technologie & regelgeving

Een belangrijke doorontwikkeling is onze transitie naar meer geautomatiseerde systemen en het gebruik van analytische processen om beveiligings- en controleprocessen verder te verbeteren.

De belangrijkste uitdagingen zijn het bijhouden van de snel veranderende technologie en regelgeving rondom gegevensbescherming. Het zorgen voor cyberveiligheid in een steeds complexer wordende digitale wereld blijft een constante uitdaging.

Onze lange termijn-ambities omvatten het verder versterken van onze rol als progressieve speler in informatiebeveiliging en privacy binnen de lokale overheid en het blijven verbeteren van onze methoden om de gemeente weerbaar te maken tegen digitale dreigingen.

Jeroen Muijs

Collega’s zeggen het recht in je gezicht en niet achter je rug om

Jeroen Muijs, functionaris gegevensbescherming, keek als consultant in verschillende overheidskeukens. Hij zei volmondig ‘ja’ tegen een vast dienstverband bij Vlaardingen, onder meer omdat de organisatie het belang inziet van privacy en informatiebeveiliging.

Draagvlak voor privacy en informatiebeveiliging.

‘Als consultant word je ingevlogen om brandjes te blussen. Loopt de ‘machine’ weer geolied, dan ga jij door naar de volgende, intensieve klus.’ Jeroen vindt het prettig om onderdeel te zijn van een organisatie. ‘Samen met een collega die ook consultant is geweest, focus ik mij op één opdracht. Onze staffunctie is dicht bij de directie geplaatst. Bij andere organisaties was dat niet het geval. De directie hecht veel waarde aan een goede privacy en informatiebeveiliging van zowel medewerkers als inwoners. We kunnen snel met hen schakelen als het nodig is. Denk bijvoorbeeld aan het hybride werken. In coronatijd werd dit op korte termijn ingevoerd en dan moet je er wel voor zorgen dat de externe gegevens en verbindingen veilig zijn. Ook binnen de organisatie hebben we een groot draagvlak, waardoor we ons vak professioneel kunnen uitoefenen.’

Energiek

Jeroen is blij met de manier waarop hij zijn werk in Vlaardingen kan doen. ‘Ik houd van doorpakken. Hier wordt ernaar je geluisterd en pakken we problemen direct aan. Als er wat is, zeggen mensen het recht in je gezicht en niet achter je rug om. Ik heb de ruimte om mijn werk professioneel te doen en om mij verder te specialiseren. Elk jaar doe ik wel een relevante cursus. En dan heb ik nog voldoende energie voor mijn privéleven en hobby’s, zoals snowboarden en boulderen.’