Ontwikkeling Rivierzone

Vlaardingen is een havenstad aan de Nieuwe Maas. De gemeente heeft in januari 2015 een overeenkomst gesloten met een marktpartij over woningbouw in de Rivierzone. Het te ontwikkelen deel van de Rivierzone ligt mooi aan de Nieuwe Maas, rondom de Buitenhaven, dichtbij het centrum en het station. De oude pakhuizen, de havendynamiek en de vergezichten maken het tot een sfeervolle en stoere plek aan het water. Het woningbouwproject in de Rivierzone heeft als naam Nieuw Sluis.

RivierzoneHier is de bouw gepland van circa 245 woningen, waarvan 220 eengezinswoningen en 25 appartementen. De toekomstige straatnamen zijn geïnspireerd op ‘wonen tussen stad en water’ en op de nabijheid van het Sluisplein. De nieuwe bewoners gaan wonen aan de Rijswijksesluis, Schipluidersluis, Vlaardingsesluis, Berkelsesluis, Hof van Delftsesluis, Kethelsesluis, Pijnackersesluis of de Vrijenbansesluis.

Op het Schiereiland - dat gaat luisteren naar de naam ‘Eiland Van Speijk’ - zijn circa 255 woningen gepland. Hiermee kan gestart worden, zodra een bestemmingsplan voor het gebied is vastgesteld. Het Schiereiland is het gebied tussen de Waterleidingstraat, de Oosthavenkade en de rivier. Aan de rivier zijn vier woongebouwen gepland met circa 145 appartementen. Daarachter is een wijk gepland met circa 110 eengezinswoningen. Rondom het Delta Hotel aan de Nieuwe Maas is een nieuw park voorzien: het Maaspark. Hier kunnen bezoekers genieten van het groen, de langsvarende schepen, het tij van de Nieuwe Maas en van festivals en evenementen. Het Maaspark kan aangelegd worden als de opbrengsten van de woningbouw in het gebied daar ruimte voor bieden.

Een uitdagende opgave en een aansprekend project om aan te werken!

Ik mag meebouwen aan de stad, aan een huis van ruim 70.000 mensen. En ik hoef maar naar buiten te kijken om te weten wat ik doe en voor wie. Ons werk ligt op straat, staat op straat, is de straat.
Martijn Otte, projectleider stedelijke ontwikkeling