Kim Kuiper

Wij buigen ons over het heden en de toekomst van alle wijken in de stad. Waar kan er nog gebouwd worden en wat? Waar moet er gesloopt worden?

Vlaardingen is een stad met relatief veel goedkope huurwoningen en dat trekt financieel minder draagkrachtige bewoners aan. Je kunt als gemeente en gemeenschap ook voor meer balans kiezen en aantrekkelijk blijven voor mensen met midden- en hogere inkomens. In Holy-Zuid en de Babberspolder-Oost zijn daarom flats gesloopt, ze hebben plaats gemaakt voor eengezinswoningen. Volgend jaar start de herstructurering van de Westwijk door sloop en nieuwbouw.

Behalve naar huizen, kijken we ook naar de behoefte aan voorzieningen als scholen en winkels. Niemand zit te wachten op half leegstaande en ongezellige winkelcentra. We leggen ons oor te luister bij bewoners, winkeliers, schoolbesturen, sportverenigingen, noem maar op. Binnen werken moet soms, maar buiten merk je pas wat er leeft en wat de Vlaardingers van ons willen. Wat mij betreft werkt bijna iedereen bij de gemeente Vlaardingen ook meer buiten dan binnen.

Kip Kuiper

'Stedelijke ontwikkeling’ heet de afdeling waar ik werk en dat begrip is breder dan de Nieuwe Maas.

Leefbaarheid is bij ons een sleutelwoord. Daarom kijken we veel verder dan bakstenen en stoeptegels, we denken vóór alles aan bewoners en hun behoefte om prettig en veilig te wonen, samen te wonen. Mevrouw X heeft last van vogelpoep. Meneer Y van brommers en van bomen, en van mevrouw X. Wat kunnen we voor hen doen? En voor hun wijk? 

Van alle Vlaardingers is officieel  ruim 40% alleenstaand, denk dan aan ouderen én aan jongeren. Hoe kunnen we onderlinge contacten bevorderen? Hoe kunnen we burgers betrekken bij het maatschappelijke leven?   

Vlaardingen is een fantastische plaats, echt een stad om trots op te zijn. Het zit niet in onze aard om dat van de toren van de Grote Kerk te schreeuwen, maar toch. Diep van binnen voelen veel Vlaardingens dat ook, denk ik.

Kim Kuiper, gebiedsmanager