Brian Hooplot

Ik werk bij Toezicht en Handhaving, als handhaver. Wat dat inhoudt,  moet ik regelmatig uitleggen. Je kunt zeggen: wij doen bijna hetzelfde als de politie, alleen wij mogen geen misdrijven opsporen, alleen overtredingen. We helpen de politie met dingen waar ze soms niet aan toe komen. We dragen geen wapen, wel een uniform, we mogen bekeuren en we werken samen met de politie.

We zijn de toezichthouder van de gemeente. Als burgers klagen over overlast,  komen wij in actie. Over groot vuil dat te vroeg op straat wordt gezet, over auto’s die verkeerd geparkeerd staan, over hangjongeren die voor herrie zorgen.

Ik doe dit werk nu drie jaar en veel van die jongeren ken ik inmiddels. Meestal hebben ze niets te doen en halen ze kattenkwaad uit. Met een beetje mensenkennis en overtuigingskracht bereik je al veel, die jongens willen ook niet dat je de politie erbij haalt. 

Bria Hooplot

Eraan bijdragen dat iedereen zich in Vlaardingen prettig en veilig kan voelen.

We doen dit werk met veertien man, in twee ploegen. Je werkt van acht tot half zes of van half twee tot elf uur. We komen in de hele stad en zeker in de buurten die als onrustig bekend staan. Als burgers ons zien in ons uniform geeft dat hen vaak al een geruststellend gevoel.

Soms werken we heel nauw samen met de politie. Als er weer eens een hennepkwekerij moet worden ontruimd bijvoorbeeld, dan komen er ook mensen van het energiebedrijf.

Leuk voor ons zijn de grote evenementen in Vlaardingen. Het Zomerterras in augustus. De uitreiking van de Geuzenpenning, vorig jaar door koningin Máxima. De intocht van Sinterklaas. 

We zijn er dus op allerlei momenten bij, ook op gezellige. En altijd met hetzelfde doel. Eraan bijdragen dat iedereen zich in Vlaardingen prettig en veilig kan voelen.

Brian Hooplot, handhaver veiligheidsunit