Jurist bouw- en woningtoezicht

Jurist Bouw- en woningtoezicht
36 uur


Zet jij je juridische kennis in om de bouw - en verbouw van woningen en overig onroerend goed in Vlaardingen nog veiliger te maken?Wat ga je doen?
Je werkt nauw samen met de toezichthouders van onze gemeente. Op basis van hun rapporten onderzoek jij of er inderdaad in strijd met de regels gehandeld is. Samen met je collega’s van Vergunningverlening en Ruimtelijke Ordening en Brandweer (Veiligheidsregio) kijk je of legalisatie mogelijk is. Jij behandelt het dossier van A tot Z: van het in behandeling nemen van een Wob- of handhavingsverzoek tot de gemeente vertegenwoordigen bij de bezwarencommissie, de rechtbank en de Raad van State. Je geeft vorm en inhoud aan het handhavingswerkproces en ziet erop toe dat externe partijen hun verplichtingen nakomen. Een zeer veelzijdige baan en uitdagende verantwoordelijkheid dus. Ook behandel je bezwaar- en beroepszaken van omgevingsvergunningen. Je adviseert het management en het bestuur over de mogelijke financiële, maatschappelijke en juridische risico’s en consequenties van (complexe) handhavingstrajecten.

In de uitvoering betekent het dat je bezighoudt met:

 • Opstellen van waarschuwingsbrieven, voornemens tot handhaving en uiteindelijk handhavingsbesluiten waarbij de financiële, maatschappelijke en juridische gevolgen/risico’s in kaart worden gebracht;
 • Behandelen van bezwaar- en beroepszaken bij handhavingszaken en omgevingsvergunningen;
 • Voorstellen opstellen voor het college van B&W en de Raad;
 • Juridisch advies aan Bouw- en Woningtoezicht, ondersteunen bij en voorbereiden van de bestuurlijke besluitvorming op diverse terreinen van het team en de afdeling, zoals verordeningen, beleidsstukken en programma’s.

 

Wie ben jij?
Jij bent in staat om duidelijk en overzichtelijk uit te leggen wat de consequenties en risico’s zijn van (complexe) handhavingstrajecten. Je boodschap is niet altijd even leuk. Soms moet je een inwoner of ondernemer bellen met slecht nieuws. Jij brengt de boodschap duidelijk over, waarbij je je ook kunt inleven in de ander. Jouw ruime juridische kennis en ervaring is van cruciaal belang, je moet besluiten immers goed kunnen motiveren. Soms betekent dat dat je summiere rapportages moet kunnen verdedigen. Maar jij bent ook de juridische vraagbaak voor de vergunningverleners en toezichthouders. Je bent politiek en bestuurlijk sensitief: je weet wat er speelt, je snapt waar de gevoeligheden liggen en je begrijpt wat dit betekent voor je werk. Je bent je bewust van de soms uiteenlopende belangen. Ondanks jouw goede voorbereiding en sterke argumenten, kan de rechtbank of de Raad van State je in het ongelijk stellen. Door die teleurstelling laat jij je niet uit het veld slaan.

Wat we verder belangrijk vinden:

 • HBO/WO werk- en denkniveau met een afgeronde juridische opleiding en kennis relevante wetgeving zoals WABO.
 • Kennis van onder andere Awb, Omgevingsrecht, Wabo, Wro en bestemmingsplannen.
 • Uit jouw cv blijkt dat je ervaring hebt met handhavingsprocedures bouwzaken en bezwaar (en beroep) omgevingsvergunningen.

 

Jouw team en de organisatie
Binnen de organisatie wordt er hard gewerkt aan de ontwikkeling van Vlaardingen naar een vitale stad. Jouw nieuwe team Bijzondere Wetten en Bouw- en woningtoezicht houdt zich onder andere bezig met de vergunningverlening voor de Alcoholwet, WABO en de APV en met het controleren van de naleving van bouw- en veiligheidsvoorschriften. Je collega’s van Bouw- en woningtoezicht vormen een hechte club die elkaar graag opzoeken om te sparren over werkinhoud.

Bij de gemeente Vlaardingen kijken we naar de samenleving. Samen met inwoners, ondernemers en organisaties werken we aan de ontwikkeling van Vlaardingen. Onze werkomgeving verandert en onze organisatie verandert mee. Dat doen we professioneel, waarbij eigen initiatief zeer wordt gewaardeerd. We zijn allemaal verschillend en daardoor vullen we elkaar aan en werken we aan beloofde resultaten, met ruimte om te leren en een gevoel van trots.

 

Wat hebben wij jou te bieden?
Allereerst een interessante uitdaging bij een mooie groeiende gemeente! Daarnaast hechten wij veel waarde aan goede arbeidsvoorwaarden en een werk-privé balans, zodat jij energiek en betrokken aan het werk kunt zijn. Wat dacht je van:

 • Salaris van € 3406,00 tot € 5021,00 bruto op basis van 36 uur (salarisschaal 10A). Afhankelijk van kennis en ervaring
 • Een goed ABP-pensioen
 • Individueel Keuzebudget van 17,05% van je salaris, die je naar eigen keuze kunt inzetten voor extra vrije dagen of andere persoonlijke wensen.
 • Momenteel werken wij veel vanuit huis. Ook na de Coronacrisis blijven we gedeeltelijk thuis werken. Maar er kan natuurlijk ook gewerkt worden in “hartje centrum” op het stadhuis.
 • Meer dan 50 trainingen in onze eigen “Vlaardingse“ School, zodat je altijd aan je persoonlijke ontwikkeling kan blijven werken.

 

Meer weten of meteen solliciteren?
Ben jij degene die wij zoeken, maar heb je nog vragen over de functie? Neem dan contact op met Giny Roeters. Zij is te bereiken via (010) 248 4000. Heb je vragen over de procedure? Of wil je gewoon eens een (digitale) kop koffie of thee drinken en de mogelijkheden bespreken? Onze recruiter Suzan van Os gaat graag met je in gesprek. Zij is bereikbaar via (010) 248 4364.

 

Direct solliciteren mag natuurlijk ook! Klik dan op de sollicitatie button.


Voor deze vacature is geen sluitingsdatum. Bij het ontvangen van een geschikt cv nemen wij direct contact op.